diumenge, 24 de novembre del 2013

JACINT VERDAGUER. :).


ACTIVITAT
  • Cerca un retrat d'en Jacint Verdaguer.
  • Lloc i data de naixement i de mort.
  • L'Atlàntida i Canigó: les seves obres més importants. Digues quatre coses de cada una.
Retrat de Jacint Verdaguer.
















Mossèn Jacint Verdaguer i Santaló (FolguerolesOsona17 de maig del 1845 – VallvidreraBarcelonès10 de juny del 1902), prevere, és un dels més grans poetes que han donat les lletres catalanes, i el màxim exponent de la Renaixença. El bisbe Josep Torras i Bages el va qualificar de Príncep dels poetes catalans. També es coneix Verdaguer com a Mossèn Cinto Verdaguer, pel fet de ser sacerdot.

El dia 17 de maig de 1902, als 57 anys, es trasllada del número 235 del carrer Aragó de Barcelona on vivia, a la finca coneguda com a Vil·la Joana, de Vallvidrera (Barcelona), on espera fer una convalescència de tuberculosi.


Atlàntida (1876), que va ser traduïda a moltes llengües, entre les quals el francès (pel seu amic rossellonès Justí Pretax). El seu amic irlandès i poeta en llengua occitana William Bonaparte-Wyse va iniciar a fer la traducció de Atlàntida a l'anglès, encara que tot sembla indicar que mai no fou publicada. Verdaguer hi desenvolupa la història del càstig diví que acaba per enfonsar un continent, Atlàntida.


- Idil·lis i cants místics (1879).

- Oda a Barcelona (1883).
Canigó (1886). Hi trobem tots els elements típics de la poesia romàntica i els pilars de la Renaixença. La història es desenvolupa en passat medieval, explica els orígens de la nació catalana a través de llegendes i personatges heroics, descriu minuciosament el paisatge del Pirineu i hi inclou també una reflexió religiosa.
Montserrat (1889).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada